13 juni 2025

Stephan embridge nl

Stephan Kos

2 minuten

Vleermuisonderzoek: bouwen met oog voor natuur

Waarom vleermuisonderzoek noodzakelijk is

Vleesmuisonderzoek

In heel Nederland werken overheden, corporaties en ontwikkelaars aan grote ruimtelijke opgaven. Nieuwe woningen, de energietransitie, windparken, infrastructuur – ze vragen allemaal om ruimte. Maar die ruimte wordt ook bewoond door beschermde soorten, zoals vleermuizen. En dat brengt verantwoordelijkheden met zich mee.

Vleermuizen zijn strikt beschermd onder de Omgevingswet. Het is verboden om verblijfplaatsen van vleermuizen te verstoren, te beschadigen of te verwijderen – tenzij dit zorgvuldig onderbouwd en via een ontheffing is toegestaan. Dat vraagt om goed ecologisch onderzoek. Vleermuisonderzoek is dan ook een onmisbaar onderdeel van ieder flora- en faunaonderzoek bij ruimtelijke plannen. Niet alleen vanwege wetgeving, maar ook om bij te dragen aan een biodiverse en gezonde leefomgeving waarin mens en natuur in balans zijn.

Wat is vleermuisonderzoek?

Vleermuisonderzoek richt zich op het in kaart brengen van verblijfplaatsen, vliegroutes en foerageergebieden van vleermuizen. Het onderzoek is gericht op zowel gebouwbewonende als boombewonende soorten en verschilt per projecttype en schaalniveau. Bij projecten op gebouwniveau wordt gewerkt volgens het Vleermuisprotocol 2021, dat in februari 2025 geactualiseerd werd voor de meervleermuis. Daarbij is het protocol aangescherpt met nieuwe vereisten, zoals het uitvoeren van ochtendonderzoek in plaats van avondonderzoek en het meenemen van zogeheten satellietverblijven.

Voor projecten op wijk- of gemeentelijk niveau is er de Richtlijn Vleermuisonderzoek Grote Gebieden (januari 2024), opgesteld door het Netwerk Groene Bureaus en de Zoogdiervereniging. Deze richtlijn maakt gebiedsgericht onderzoek mogelijk en sluit aan op de grote woningbouw- en renovatieopgaven, waarbij vaak duizenden woningen in korte tijd worden aangepakt. Door gebruik te maken van deze richtlijn kunnen gemeenten en woningcorporaties onderbouwde ontheffingsaanvragen doen, onder andere ten behoeve van soortenmanagementplannen.

Waarom is het onderzoek naar vleermuizen zo belangrijk?

Zonder gedegen onderzoek kan een project stil komen te liggen of juridische risico’s lopen. Maar ook inhoudelijk is vleermuisonderzoek van grote waarde. Het draagt bij aan het behoud van functionele natuur in onze steden en dorpen, en biedt ontwikkelaars en overheden handvatten om natuurinclusief te bouwen. Dankzij protocollen en richtlijnen is het mogelijk om op gestandaardiseerde wijze vast te stellen waar vleermuizen leven, zodat passende maatregelen getroffen kunnen worden – denk aan uitstel van werkzaamheden, het plaatsen van vleermuiskasten of het behouden van essentiële structuren.

Onze aanpak: onderzoek met hart én hoofd

Bij Embridge combineren we ecologische expertise met menselijke betrokkenheid. Vleermuisonderzoek is voor ons geen papieren verplichting, maar een middel om ruimte te creëren waar biodiversiteit en ontwikkeling hand in hand gaan. Daarbij werken we volgens onze CARE-methode: we creëren connectie met de klant, het gebied en de natuur; we doen ons werk met oprechte aandacht voor detail en context; we geven realistische en eerlijk onderbouwde adviezen; en we zijn efficiënt in onze uitvoering door het onderzoek goed te plannen en slim te combineren met andere projectonderdelen. Zo zorgen we voor onderzoek dat niet alleen juridisch klopt, maar ook maatschappelijk draagvlak en ecologische meerwaarde biedt.

Samen vooruit

Wil je weten of jouw projectlocatie vleermuisonderzoek vereist? Of zoek je ondersteuning bij het opzetten van een gebiedsgerichte ontheffing of een soortenmanagementplan? Embridge helpt je graag. Met kennis van wetgeving, ecologie en gebiedsontwikkeling zijn wij jouw partner in het creëren van ruimte voor mens én natuur.